مجله دندان پزشکی

پروتز دندانی چیست و آشنایی با انواع آن

پروتز دندانی چیست و آشنایی با انواع آن , موضوع این مقاله مفیده پس تا انتهای آن با کارمادنت باشید .

آشنایی با پروتز دندانی

پروتز دندانی نوعی وسیله دندانپزشکی است که جای دندان از دست رفته را می‌گیرد یا نقص دندان را می‌پوشاند. این وسایل دندانپزشکی شامل ایمپلنت دندان، تاج، پل، دندان مصنوعی و روکش است و برخی از آنها قابل جابجایی یا ثابت ماندن در دهان شما هستند. اگر فکر می‌کنید ممکن است از پروتز مصنوعی بهره مند شوید، دندانپزشک یا پروتز دندان می‌توانند موثرترین گزینه را برای نیازهای دندانپزشکی شما توضیح دهند. در این مقاله قصد داریم شما را با پروتز دندانی و انواع آن آشنا سازیم.

به تمامی اعضای مصنوعی بدن پروتز گفته می‌شود، منظور از پروتز در دندانپزشکی، دندانهای مصنوعی می‌باشند و پروتزهای ثابت به پروتزی اطلاق می‌گردد که بر روی دندان یا دندانهای پایه چسب خورده و ثابت می‌گردد.

پروتزهای ثابت شامل روکش، بریج و … می‌باشد. روکش بر روی یک دندان تراش خورده سوار می‌شود، بریج نیز بر روی دندانهای پایه کناری قرار می‌گیرد و شامل دندانهای جایگزین شده نیز می‌باشد.

چرا دندانهای از دست رفته باید جایگزین شوند؟

بد نیست که بدانید محل قرار گرفتن دندانها را فشارهای وارده از طرف لب، زبان و گونه تعیین می‌کنند. یک دندان تا هنگامی به رویش و حرکت فعال خود ادامه می‌دهد تا به دندان مقابل برسد. ضمناً دندانهای خلفی‌تر تمایل به حرکت به سمت جلو دارند. حال تجسم کنید که اگر یک دندان مثلاً اولین آسیای بزرگ فک پایین از دست برود چه اتفاقاتی ممکن است بیفتد؟ با از دست رفتن این دندان، مقداری از فضای حاصل از کشیده شدن آن با حرکت دندانهای مجاور اشغال می‌گردد. نتیجتاً فاصله‌ای بین دندانهای مجاور با دندان کناری‌شان ایجاد می‌گردد که علاوه بر گیر غذایی و احتمال بروز پوسیدگی، باعث آزردگی و بیماری لثه نیز می‌شود.

از انواع پروتز دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • پروتزهای دندان ثابت

پروتز ثابت دندان همان چیزی است که در بین عموم جامعه با عنوان روکش دندان مرسوم است. پروتزهای ثابت خود بر دو نوع است :

  1. روکش تک واحدی دندان
  2. بریج دندان

پروتزهای دندانی متحرک

گاهی به دلایل متعدد نمی‌توان از پروتز دندان ثابت برای جایگزینی دندانهای از دست رفته استفاده کرد. در این صورت پروتزهای متحرک به کمک افراد بی دندان یا با تعدادی دندان از دست رفته و دندانپزشکان می‌آید. پروتز متحرک همانطور که از نام آن بر می‌آید به راحتی داخل دهان گذاشته و یا برداشته میشود.

پروتزهای دندانی متحرک بر سه نوع‌اند:

  1. پروتز دندانی پارسیل
  2. پروتز کامل دندان یا دست دندان
  3. اوردنچر

روش آماده سازی پروتزهای دندانی

دندانپزشک ابتدا مقداری آماده سازی بر روی دندان انجام می‌دهد و سپس از دندان آماده شده قالب گیری کرده و برای لابراتوار ارسال می‌شود. در لابراتوار قالب‌ها با گچ مخصوص ریخته می‌شود و ماکتی گچی از دندان مذکور ساخته می‌شود، سپس روی این ماکت ابتدا فریم فلزی ساخته شده و سپس چند لایه سرامیک به چارچوب فلزی در درجه حرارت بالا متصل می‌شود با در نظر گرفتن ویژگی‌های فردی ( مثل رنگ دندان ) می‌توان پروتز دندان زیباتری را که شبیه به دندان‌های خود بیمار باشد بدست آورد.

هزینه پروتزهای دندانی

قیمت پروتز دندان اعم از هزینه پروتزهای ثابت یا متحرک، معمولا شامل مجموع هزینه‌های لابراتواری و دستمزد دندانپزشک میباشد. طبعا دستمزد متخصص پروتز دندان بیشتر است. در موارد خاص، ارجاع به همکاران متخصص پروتزها در صورت لزوم در دستور کار همه دندانپزشکان قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *