مجله دندان پزشکی

دندانپزشکی ترمیمی چیست

دندانپزشکی ترمیمی چیست

ترمیم دندان یا فیلینگ filling

دندانپزشک متخصص ترمیمی، در یک مطب یا کلینیک دندانپزشکی مسئول حذف پوسیدگی‌ها، جبران شکستگی‌ها، رفع نواحی بد رنگ و یا بدشکل در تاج دندان‌ها می‌باشد. تاج دندان‌ها می‌توانند با مواد همرنگ یا ” کامپوزیت دندان“ و یا مواد فلزی یا ”آمالگام“ ترمیم شوند. به ترمیم تاج دندان در اصطلاح عامه مردم ” پر کردن“ و یا ” Filling“ نیز گفته می‌شود.

 دندان ها به دلایل مختلف از جمله عدم رعایت بهداشت ممکن است دچار پوسیدگی شوند. البته عوامل دیگری مانند ژنتیک، ردیف نبودن دندان ها و تغذیه نامناسب نیز در ایجاد پوسیدگی موثر است.

زمانی که دندان پوسیده می‌شود ترکیب شیمیایی آن دچار تغییر گشته، نرم و سست می‌شود و محلی جهت تجمع میکروب می گردد. در صورت درمان نشدن، دندان دچار تخریب شده و از دست می رود.  هرچه میزان از بین رفتن بافت دندان کمتر باشد، درصد موفقیت ترمیم دندان بیشتر و احتمال عود پوسیدگی آن کمتر می شود.

تا هنگامی که پوسیدگی به پالپ دندان ( که عوام به آن عصب دندان می‌گویند ) نرسد، می‌شود دندان را بدون درمان ریشه ( که عموما به آن عصب کشی میگویند ) پر کرد. پس بهتر است هرچه زودتر دندانهای پوسیده را پر نموده تا پوسیدگی به عصب نرسد. البته پوسیدگی دندان تنها عامل مسبب عصب کشی نیست و ضربه و مشکلات لثه و شکستگی دندان نیز می‌تواند باعث آسیب عصب دندان شود.

روش‌های ترمیم دندان پوسیده

به بازگرداندن عملکرد و شکل ظاهری دندان آسیب دیده با مواد ترمیم کنندۀ دندان، پرکردن دندان یا ترمیم دندان یا فیلینگ (filling) گفته می‌شود. خرابی ساختار دندان معمولاً در اثر پوسیدگی یا آسیب‌های خارجی بوجود می‌آید.

روش اول: ترمیم مستقیم

در این روش ترمیم، در جلسه اول پوسیدگی دندان برداشته شده و دندان برای ترمیم آماده می‌شود. دندانپزشک گزینه‌های بسیار زیادی برای پر کردن و ترمیم دندان پوسیده دارد. برای نمونه گلاس یا رزین اینومر برای پر کردن قسمت‌های نزدیک ریشه و یا مناطقی که تحت فشار زیاد نیستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ترمیم مستقیم دندان به طور کلی در سه مرحله انجام می‌شود.

  • آماده کردن دندان برای قرار دادن مواد ترمیمی در آن
  • جایگذاری کردن مواد ترمیمی در داخل دندان.
  • فرم دادن و تست بلندی مواد قرار داده شده در داخل دندان

روش دوم: ترمیم غیر مستقیم

در روش ترمیم غیر مستقیم، در یک جلسه دندان تراش خورده، پوسیدگی خارج می‌شود بعد قالبی از دندان تهیه می‌کنند. ماده ترمیمی در لابراتوار ساخته می‌شود و در جلسه دیگری در دهان بیمار قرار می‌گیرد و به داخل دندان چسبیده می‌شود. مواد ترمیمی گاهی در تاج دندان قرار می‌گیرند و قسمتی از دندان را پر می‌کنند که فشار جویدن را تحمل می‌کند و باید از مواد مقاومتری استفاده شود. اما گاهی این مواد برای حفره‌های درونی دندان استفاده می‌شود و می‌توان فلز طلا، سرامیک و یا رزین را بکار برد.

فرآیند و مراحل پر کردن دندان

دندانپزشک در ابتدا دندان و ناحیه اطراف را برای ترمیم قسمت آسیب‌ دیده آماده و تراش می‌دهد. پوسیدگی یا آسیب‌دیدگی با لیزر یا هندپیس دندانپزشکی برداشته شده و جرم‌گیری این ناحیه برای پاک سازی از باکتری‌ها یا ذرات باقیمانده پیش از تکمیل ترمیم انجام می‌شود.

برای پر کردن دندان با کامپوزیت ابتدا می‌بایست دندان پوسیده را ایزوله نمود. ایزوله کردن دندان پوسیده در ترمیم با کامپوزیت به این دلیل بسیار مهم است که اجازه نمی‌دهد رطوبت درمان باندینگ را با اختلال مواجه کند. دندانپزشک در باندینگ لایه‌های چسب و سپس ماده کامپوزیت را روی دندان می‌زند و آن را با تابش نور مخصوص خشک و سفت می‌کند. این نوع درمان زیبایی خاص خود را به همراه دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *